Ansiktsrengöring: Ett viktigt steg i din hudvårdsrutin

En mild ansiktsrengöring ger din hud den allra bästa vården. Få inblick i CeraVes stora undersökning om kvinnors rengöringsrutiner och se om din befintliga ansiktsrengöring är den som är mest lämplig för dig.

Användarundersökning i samarbete med dermatologer

CeraVe har skapats mot bakgrund av ledande hudvårdsvetenskap i samarbete med professionella dermatologer. 

I ett samarbete mellan CeraVe och dermatologer har vi undersökt konsumenternas rengöringsrutiner för att få en djupare förståelse för vilka preferenser och vanor som råder. Undersökningen bygger på en enkät med svar från 10 kvinnor från 23 länder*.

Undersökningen visar flera tendenser inom ansiktsrengöring som, trots goda intentioner, kan göra huden sårbar och känslig.
Här delar vi med oss av våra fynd och en rad råd till rätt ansiktsrengöring ur dermatologisk synvinkel. 


69% rengör ansiktet med varmt vatten

Faktum är att siffran är mycket högre för kvinnor specifikt i de nordiska länderna där så mycket som 83% använder varmt vatten för att rengöra ansiktet. Och det är inte helt oviktigt att vattnet du använder har rätt temperatur. 

Dermatologer rekommenderar att du använder ljummet vatten som inte är för varmt. Om du använder varmt vatten kan det göra huden torr och känslig och bryta ned hudens naturliga barriär. 


67% undersöker inte om deras rengöringsprodukter har ett balanserat PH-värde

En balanserad hud trivs med ett pH-värde på 5,5 och är därför naturligt lätt sur. Hudens sura pH-värde beror på ett syrahölje på hudytan som fungerar som en skyddande barriär på huden.

Men det är inte många som undersöker om rengöringsprodukten har rätt pH-balans. Undersökningen visar att 77% av kvinnor från de nordiska länderna inte överväger om deras rengöringsprodukter har rätt pH-värde.

För att skydda huden och undvika mycket torr hud rekommenderar vi att du använder en rengöringsprodukt. Rengöringsprodukter från CeraVe innehåller t.ex. ceramider som kan hjälpa till att vårda huden och stärka dess naturliga barriär.


42% använder bara vatten när de rengör sin hud

Det är en bra idé att alltid använda en rengöringsprodukt när du rengör din hud. Vatten har ett neutralt pH-värde på ca 7 och är därför mer basiskt än hudens pH. Därför kan hudens pH-värde påverkas, vilket kan störa hudens naturliga barriärfunktion och balans.

Därför är det ofta bättre att använda en rengöringsprodukt med rätt pH-värde, som t.ex. CeraVe Hydrating Cleanser, som innehåller hyaluronsyra som hjälper till att bevara hudens fuktnivå.


31 % upplever stram och torr hud i samband med ansiktsrengöring

Kanske känner du igen känslan av att huden kan kännas stram och torr när du har rengjort ditt ansikte. För kvinnor i Norden var antalet en aning högre än genomsnittet 31% då upp till 37% upplevde att huden var stram eller torr efter ansiktsrengöringen.

Om huden känns stram eller torr kan det vara ett tecken på att du använder en rengöringsprodukt som är för tuff mot din hud och som avlägsnar de naturliga oljorna från huden.

Huden innehåller en noggrant balanserad sammansättning av naturliga oljor som hjälper till att bevara den naturliga fuktbarriären. Därför är det en bra idé att använda en ansiktsrengöring, som till exempel CeraVe Foaming Cleanser, som rengör huden utan att störa den naturliga fuktbalansen.


30% tror inte att ansiktsrengöring hjälper till att stärka hudens naturliga barriär

Den bästa ansiktsrengöringen är den som hjälper till att stärka hudens naturliga barriär.
En bra ansiktsrengöring ska inte bara kunna avlägsna olika typer av smuts. Den ska också tillföra vårdande ingredienser till huden som hjälper till att bevara hudens skyddande barriär.  

I de nordiska länderna är antalet ännu högre än de genomsnittliga 30 procenten. Här anser 47% inte att ansiktsrengöring kan hjälpa till att återställa hudbarriären.

Ett viktigt dermatologiskt råd är dock att välja en rengöringsprodukt som passar just ditt behov och din hudtyp.


Hitta din CeraVe ansiktsrengöring – din hud kommer att tacka dig.


* Källa: Global Survey genomförd i april–maj 2021 av IPSOS bland 10 100 respondenter i 23 länder