SPF
Banner Image

Dr. Lykke Barck och Dr. Marta Laskowski är bägge läkare på en av Sverige största avdelningar för hud- och könssjukdomar. De är också skaparna av podcasten Hudläkarpodden, där de delar den senaste forskningen om huden och försöker att svara på alla hudrelaterade frågor.

I denna artikel hjälper de oss med att ge en bättre förståelse för hur vi på bästa möjliga vis kan stärka den skyddande hudbarriären.

Men varför är det egentligt viktigt att vårda sin hud och ta väl hand om den?

Hudens många egenskaper

Marta ger en beskrivning av de många egenskaper och funktioner huden har:

”Huden är ett komplext organ som försvarar oss mot omvärlden. Hudbarriären ska skydda kroppen mot allt från mikroorganismer och UV-strålning till kemiska ämnen. Den hjälper också kroppen med att upprätthålla vätskebalansen, reglera kroppstemperaturen och bidra till bildandet av D-vitamin.

I huden finns också nervtrådar med känsloceller som skickar signaler till hjärnan. När hjärnan därefter mottar information kan vi uppleva beröring, tryck, värme och kyla.”

Huden har alltså många olika funktioner och särskilt hudbarriären har en viktig och skyddande egenskap, som vi ska ta väl hand om.

Hudens tre lager och deras funktioner

spf-article-img-01

Huden består av tre lager där det yttersta hudlagret, överhuden, fyller den primära barriärfunktionen. Överhuden innehåller också pigment som skyddar vår hud mot solen. Man kan betrakta överhuden som en tegelvägg där hudcellerna är tegelstenarna medan ceramider, kolesterol och fettsyror är murbruket emellan som håller allt på plats.

Det mittersta lagret, läderhuden, består av bindväv som gör huden stark och elastisk. Det är också där hudens åldrande sker. Med åldern kommer kollagenet i detta lager att brytas ned och med tiden kommer rynkor att uppstå och hudens fasthet minskas.

Till sist har vi underhuden som verkar isolerande, stötdämpande och utgör en energireserv. Det är också i underhuden som hudens fettceller finns.

Vad är hudbarriären?

Hudbarriären är alltså det yttersta lagret i huden och fungerar som en barriär mot yttre påverkningar som UV-strålar, bakterier och andra mikroorganismer.

Den naturliga barriären består bland annat av lipider som ceramider, kolesterol och fettsyror, vilka hjälper med att bevara fukten och skydda huden mot uttorkning och irritation.

Hudbarriärens proteiner hjälper med att stärka hudens struktur och göra den mer motståndskraftig mot skadliga ämnen och yttre påverkningar. Hudbarriärens funktion är därför ganska enkel att beskriva: Den ska hålla det goda innanför och det dåliga utanför.

Om hudbarriären inte är intakt kommer huden inte vara i stånd till att skydda kroppen mot irritation, inflammation och infektioner. Därför kan en försvagad hudbarriär ofta visa sig som problem med huden i form av tendens till rodnad, klåda och ökad känslighet, och den kommer vara långt mindre motståndskraftig mot yttre påverkningar.

Lykke beskriver bland annat hur en försvagad hudbarriär kan ha inflytande på huden:

”Vetenskapliga studier visar att vid exempelvis atopiskt eksem blir utbrotten färre om vi med hjälp av en mjukgörande kräm hjälper med att bevara hudens normala funktion. En barriär som inte har det bra yttrar sig i form av en hud som är torr, stram, känslig och/eller matt.”

Imagen-1-Unnas-secas-y-estriadas_1

Så här stärker du din hudbarriär

Om din hudbarriär är försvagad finns det lyckligtvis goda råd att hämta. Med den rätta hudvården och bra vanor kan du stärka din hudbarriär.

Det är först och främst viktigt att undvika vanor som kan vara tuffa för huden. Undvik så långt det är möjligt att använda uttorkande och starka produkter på huden. Du bör också låta blir att tvätta ansiktet med mycket varmt vatten och att klia eller pilla på eventuella orenheter.

När det kommer till hudvård är det viktigt att använda en mjukgörande kräm som hjälper med att binda fukten till huden. I förbindelse med din hudvård har Lykke också ett gott råd om vilka ingredienser du kan kolla efter:

”Överdriv inte hudvården. Enkelt är bäst, men om du har tendens till torr hud kan du hjälpa huden genom att välja en kräm som dels innehåller lipider (fettsyror) som exempelvis ceramider, dels en fuktbindande ingrediens som exempelvis karbamid, hyaluronsyra, glycerol eller propylenglykol.

Ceramider utgör hela 50% av hudens barriär. Många hudsjukdomar som exempelvis psoriasis och atopisk dermatit är förbundna med förlust av ceramider. Utan ceramider försvagas hudens normala funktion och den kan därför bli torr.”

Hitta hudvårdsprodukter med ceramider från CeraVe

På CeraVe innehåller alla hudvårdsprodukter en unik blandning av tre viktiga ceramider som är identiska med dem som finns naturligt i huden.

De hjälper med att återupprätta hudens naturliga barriär, bevara fukten inne och skydda huden mot skadliga element.

Du kan därför sammansätta en hudvårdsrutin med allt från rengöring till kroppsvård och fuktighetskrämer, vilka alla hjälper med att stärka din hudbarriär och säkra din hud en bra fuktnivå.

Message
Download Chrome