SPF
Banner Image

ANSIKTSRENGÖRING ÄR ETT VIKTIGT STEG I DIN RUTIN

När det kommer till ansiktsvård är det många som i högre grad prioriterar den rätta krämen, serumet eller ansiktsbehandlingen, medan endast ett fåtal inser hur viktig den rätta ansiktsrengöringen är för hudens vård och välmående.


Du kan fråga varje dermatolog och de kommer att berätta för dig att sättet på vilket du rengör ditt ansikte, och de produkter du använder, kan göra en stor skillnad för din hud.

FAKTA OM ANSIKTSRENGÖRING

  • Ansiktsrengöring bidrar till att upprätthålla balansen i huden och stärka huden försvar.
  • Daglig ansiktsrengöring avlägsnar döda hudceller, överskottstalg och minskar orenheter.
  • Det är en fördel om dina ansiktsprodukter har samma pH-värde som din hud har naturligt (runt 5,5).

Varför är ansiktsrengöring viktigt?

Ansiktsrengöring bör vara första steget i din hudvårdsrutin både morgon och kväll. Det är viktigt eftersom det hjälper med att avlägsna orenheter, olja och döda hudceller från huden. Om inte huden rengörs regelbundet kan dessa orenheter ansamla sig och täppa till porerna, vilket kan leda till hudbesvär som pormaskar och tendens till akne.

Utöver att hålla huden ren hjälper ansiktsrengöring också till att förbereda huden för de efterföljande hudvårdsprodukterna. Genom att rengöra huden blir den redo och eventuella barriärer som kan förhindra produkterna från att tränga in i huden tas bort.

Sist men inte minst kan en ansiktsrengöring hjälpa med att upprätthålla en hälsosam hudbarriär, vilket är avgörande för att skydda huden mot yttre påverkningar som UV-strålar, bakterier och fria radikaler.

Imagen-1-Unnas-secas-y-estriadas_1

Vad utgör en vårdande rengöringsrutin?

I samarbete med dermatologer undersökte vi i 2021 fler än 10 000 kvinnors rengöringsrutiner. Det gjorde vi för att tillägna oss en djupare förståelse för vilka preferenser och vanor som finns bland användarna. Undersökningen byggdes på ett frågeformulär med svar från kvinnor från 23 länder*.

Undersökningen visade flera tendenser inom ansiktsrengöring som, trots goda intentioner, kan riskera att göra huden sårbar och känslig.

Vi delar här våra insikter med dig om hur du bäst möjligt kan vårda din hud med en näringsgivande rengöringsrutin, sedd från en dermatologisk synpunkt.

Men en bra ansiktsrengöring ska inte bara avlägsna orenheter från hudens yta, den ska också innehålla vårdande ingredienser, vilka faktiskt hjälper huden med att upprätthålla sin skyddande barriär.

Först och främst är det väsentligt att vara uppmärksam på temperaturen på vattnet som du använder för att rengöra ditt ansikte med.

Undersökningen visade nämligen att 69% rengör ansiktet med varmt vatten. Och talet är faktiskt högre för kvinnor från nordiska länder. Här är det upp mot 83% som använder varmt vatten för att rengöra ansiktet.

Dermatologer rekommenderar att du använder ljummet vatten som inte är för varmt. Om du använder varmt vatten riskerar du att torka ut huden, vilket kan leda till känslig hud eftersom hudens naturliga barriär bryts ned.

Använd rengöringsprodukter med ett balanserat pH-värde

När det kommer till val av rengöringsprodukt kan du med fördel kolla efter produkter som har ett balanserat pH-värde. Vår hud är naturligt lätt sur, och den trivs därmed bäst med produkter som har ett pH-värde på 5,5.

Hudens sura pH-värde förklaras av en syramantel som finns på hudens yta. Det är denna som fungerar som en skyddande barriär.

Undersökningen visade att 67% av de tillfrågade inte tänkte på ansiktsrengöringens pH-värde. Detta tal låg på 77% för kvinnor från de nordiska länderna. Det är viktigt att välja en produkt som har det rätta pH-värdet om du vill undvika att torka ut huden.

Det räcker inte med att tvätta ansiktet med vatten

Undersökningen visade också ett annat intressant resultat, nämligen att många kvinnor uteslutande använder vatten för att rengöra ansiktet. Hela 42% av de frågade kvinnorna använder endast vatten när de rengör sin hud.

Men om du vill hjälpa med att bevara din huds naturliga fuktighetsnivå, rekommenderas det av dermatologer att du använder en hudrengöringsprodukt. De innehåller viktiga ingredienser för huden, vilka minskar förlust av fukt.

Vatten har ett pH-värde på omkring 7 och är därför mer basiskt än hudens naturliga pH-värde. Hudens naturliga barriär och balans kan därför påverkas om du uteslutande använder vatten för att rengöra ditt ansikte.

Välj en mild ansiktsrengöring till din hudvårdsrutin

Du har kanske förnimmelsen av att huden kan kännas torr och stram efter du har rengjort ditt ansikte?

Det kunde i alla fall 31% av de tillfrågade kvinnorna nicka inkännande till. Talet för kvinnor i Norden låg aningen högre än genomsnittet, då 37% upplevde den uppstramande känslan i huden och en tendens till torrhet omedelbart efter ansiktsrengöring.

Om du upplever att huden känns ”för trång” efter rengöring kan det förklaras av att du använder en rengöringsprodukt som är för hård mot din hud. Om det är fallet tar produkten nämligen bort de naturliga oljorna från huden, vilket gör att den naturliga fuktbarriären försvagas.

Hitta en ansiktsrengöring som stärker hudens naturliga barriär

Avslutningsvis visade undersökningen att 30% av de tillfrågade inte trodde på att ansiktsrengöring kan hjälpa med att stärka hudens naturliga barriär. Återigen visade det sig att de nordiska kvinnorna låg högre än genomsnittet. Hela 47% har uppfattningen att ansiktsrengöring inte kan hjälpa med att återupprätta hudbarriären.

Men en bra ansiktsrengöring ska inte bara avlägsna orenheter från hudens yta, den ska också innehålla vårdande ingredienser, vilka faktiskt hjälper huden med att upprätthålla sin skyddande barriär.

Upptäck rengöringsprodukter från CeraVe

En rengöringsrutin kan göra en synlig skillnad för din huds framtoning och egenskaper. Det är viktigt att välja ut dina rengöringsprodukter med omsorg för att hjälpa huden att upprätthålla sin naturliga barriär.

På CeraVe hittar du ett stort utbud av hudrengöringsprodukter för alla hudtyper. Alla våra produkter innehåller tre viktiga ceramider som kan hjälpa med att vårda huden och stärka dess naturliga barriär.

Vi har samlat våra milda rengöringsprodukter för huden i en artikel, för att du enkelt ska kunna få en överblick över urvalet och hitta den rätta rengöringen för dig och din huds behov.

* Källa: Global Survey framtagen i april-maj 2021 av IPSOS bland 10 100 respondenter i 23 länder

Message
Download Chrome