SPF

Vad är torra fläckar?

Torra fläckar på huden visar sig ofta som områden där huden är narig och kan ha tendens till att fjälla och rodna. Fläckarna kan förekomma över hela kroppen men finns oftast i ansiktet, på händerna och på benen.

Torra områden på huden är ett vanligt problem som kan vara besvärande. Det är dock möjligt att minska torrheten genom att tillföra huden fukt och undvika aktiviteter och vanor som kan verka uttorkande på huden.

Orsaker till torra hudfläckar

Det kan vara både inre och yttre påverkningar som orsakar torr hud. Det kan innebära allt från genetik till livsstil och de produkter du använder för att rengöra huden med. Här är några av de vanligaste orsakerna till torra fläckar på huden.

 • Säsongsbetonad och tillfällig torrhet

  Hud som känns stram vid beröring, särskilt på händer och fötter, är ofta resultatet av tillfällig torrhet. Det uppstår när huden förlorar för mycket fukt.

  För många människor kan årstidsändringar öka risken för torrhet, särskilt under de torra, kalla vintermånaderna där temperaturen och luftfuktigheten är som lägst.

 • Genetik

  Du kan också vara genetiskt betingad för att ha torr hud. Om någon i din familj har problem med torrhet eller har en uttorkande hudsjukdom finns det en större sannolikhet för att du också kommer att uppleva det.

 • Kontakt med allergener

  Exponering för ett allergen, som exempelvis parfym och vissa rengöringsmedel, kan irritera vissa människors hud och orsaka nariga och torra fläckar i ansiktet eller på kroppen. Det kallas ofta för kontakteksem eller kontaktdermatit, vilket kan ge klåda, rodnad och torrhet.

 • Livsstil och hudvårdsrutiner

  Många dagliga vanor kan också påverka hur din hud ser ut och känns. Det gäller exempelvis överdriven rengöring och tvättning av huden med starka produkter, eller för långa varma och heta duschar. De kan nämligen bidra till att ta bort hudens naturliga oljor och leda till torrhet.

Även tillfälligt torr hud kan orsaka torra fläckar på kroppen eller i ansiktet.

Imagen-1-talones- agrietados- cmo-cuidarlos- y-tratarlos_1

Hur ser torra hudfläckar ut?

Torra hudfläckar kan se olika ut från person till person. I många fall kommer de att vara röda, vita eller bruna i färgen med en matt och fjällande yta.

Färgen på hudfläckar kan ibland vara en indikator på varför de uppstår, men det är bara din läkare som kan göra denna bedömning. Om du upplever torr och fjällande hud som spricker, blöder eller gör ont är det viktigt att du uppsöker din läkare.

Hur kan torra fläckar uppstå?

Torra områden på huden kan visa sig överallt, både i ansiktet och på kroppen. Placeringen av torra områden på huden kan variera. Somliga människor kommer ha tendens till att uteslutande ha torra fläckar i ansiktet och på halsen, vissa kommer få dem på fötterna medan andra kan få fläckarna på flera ställen på kroppen.

Några av de vanligaste platserna där torra fläckar uppstår är bland annat:

 • I ansiktet

  Vårt ansikte utsätts för lite av varje. Varje dag exponeras huden i ansiktet för yttre påverkningar och olika temperaturer, och därför har vissa tendens till att få torra områden. Särskilt under vintermånaderna när kalla temperaturer dominerar och luftfuktigheten är låg kan huden reagera genom att bli torr.

  Det kan vara svårt att dölja torrhet i ansiktet och många upplever också därför att det kan vara till stora besvär.

 • På händerna

  Dina händer är också en del av kroppen som är utsatt för olika faktorer under dagen, exempelvis handtvätt, kontakt med kemikalier och väderförhållanden. Det är alla påfrestningar som kan ta bort fukt från huden och leda till torr hud som känns narig.

 • På fötterna

  Fötterna kan ha tendens till att få torr hud och i vissa fall även hård hud. Det förklaras både av att fötterna tillbringar så mycket tid instängda i skor och att de bär hela vår vikt. Det kan leda till att hård hud bildas på de mest belastade områdena, som under stortån och hälen.

 • På armbågarna och knäna

  Det är ganska vanligt att huden på knän och armbågar kan vara en aning känsligare. Ofta är det områden som många är vana att hoppa över när de smörjer in sig med fuktkräm. För att mjukgöra och fukta huden kan du använda en rik kräm eller salva som CeraVe Advanced Repair Ointment, vilken kan minska torrhet.

 • Halsen
  Män som regelbundet rakar sig kan uppleva att huden på halsen kan få en strävare yta. Det är därför viktigt att skydda huden mot rakhyvelns blad under rakning och att efterföljande tillföra huden fukt.
 • Imagen-1-talones- agrietados- cmo-cuidarlos- y-tratarlos_1

Skapa en hudvårdsrutin mot torra fläckar med CeraVe

På CeraVe kan du hitta produkter framtagna för torr hud som innehåller en blandning av tre ceramider som är viktiga för hudens förmåga att bevara fukt.

Våra produkter är skapade för att bevara fukten utan att störa hudens skyddande barriär. När du försöker hitta produkter mot torra fläckar på huden rekommenderar vi att kombinera ceramider med ingredienser som säkrar en mild exfoliering av huden, som salicylsyra och mjölksyra.

När de används tillsammans som en del av en daglig hudvårdsrutin kan kombinationen av fukt och exfoliering hjälpa med att förbättra utseendet och känslan på torra och sträva fläckar.

Använd fuktkräm dagligen

Ett sätt för att mjukgöra torra, sträva fläckar är med fuktgivande hudvårdsprodukter. Vi rekommenderar att använda en fuktkräm dagligen på ren, lätt fuktig hud (efter duschning) för att hjälpa med att binda fukt i huden.

Du kan till exempel välja CeraVe Moisturizing Lotion för torr och mycket torr hud. Den kan användas på både ansikte och kropp. Denna lotion hjälper med att stärka hudens skyddande barriär och upprätthålla hudens naturliga fuktnivåer.

Välj produkter som ger mild exfoliering

Eftersom sträva och torra fläckar på huden kan orsakas av ansamlingar av döda hudceller rekommenderar vi att du använder en mild exfolierande lotion eller kräm.

Du kan med fördel välja produkter som innehåller kemiska exfolierande ämnen såsom salicylsyra och mjölksyra, vilka hjälper med att upplösa döda hudceller försiktigt från hudens yta.

För torr, sträv och knottrig hud på kroppen kan du använda CeraVe Smoothing Cream som hjälper med att exfoliera, utjämna och mjukgöra huden. Krämen är en hudvårdsprodukt utan parfym som innehåller salicylsyra och mjölksyra, vilka bidrar till att förbättra ytan på mycket torr och grov hud.

Använd en mild och icke-uttorkande hudrengöringsprodukt

För torra fläckar i ansiktet rekommenderar vi att välja en mild ansiktstvätt med fuktgivande ingredienser som ceramider och hyaluronsyra.

CeraVe SA Smoothing Cleanser  innehåller ceramider, hyaluronsyra och salicylsyra för mild exfoliering. Den hjälper med att rengöra och mjukgöra huden utan att störa hudbarriären.

Du kan också prova vår CeraVe Hydrating Cleanser med hyaluronsyra eller CeraVe Foaming Cleanser om du har tendens till orenheter.

Använd en näringsgivande hand- och fotkräm

Om du har tendens till att få torra fläckar på fötter eller händer har du möjlighet för att hitta fuktgivande produkter framtagna särskilt för dessa områden.

För mycket torr hud på fötterna kan du prova vår SA Renewing Foot Cream som är en exfolierande och fuktgivande fotkräm.

En näringsgivande handkräm som CeraVe Reparative Hand Cream kan hjälpa med att fukta och lugna torra händer under dagen och när du är på språng.

Torra fläckar på huden på bebisar och barn

Även bebisar och barn kan ha torra områden på huden. Det är ganska vanligt att små spädbarn har torr hud som kan vara fjällande..

För lite större barn kan yttre påverkningar ge tendens till torr hud och fläckar som är präglade av mycket torrhet.

Message
Download Chrome