SPF
Banner Image

Många människor upplever att huden blir torr och att det oftast är värst under vinterhalvåret, när temperaturen och luftfuktigheten faller. Torr hud kan orsakas av interna och externa faktorer, såsom UV-strålning, temperaturförändringar, åldrande och hormonella förändringar.

Med den rätta hudvården, som passar till din hud, kan du stärka hudens barriär och få torr hud under kontroll.

Vad kännetecknar torr hud?

Torr hud är ett allmänt hudtillstånd som ofta visar sig på händerna, benen och i ansiktet, men det kan förekomma överallt på kroppen.

Torr hud är ett lättigenkännligt hudproblem som identifieras av att huden ser matt och trött ut. Det är ett resultat av att huden saknar naturliga oljor och när du tar på den kan den kännas sträv.

I vissa fall kommer huden att fjälla, klia, ha torra rynkor samt vara röd och irriterad. I ansiktet märks torr hud oftast genom att huden känns stram och närmast ”för liten” för ansiktet.

När huden blir torr är det för att det naturliga vatteninnehållet i huden avdunstar. Det kommer som resultat av att överhudens fettinnehåll antingen är försvagat eller saknas. Vardagssaker som upprepad handtvättning eller varma bad kan i så fall torka ut huden ytterligare.

Varför får man torr hud?

Det finns flera orsaker till att huden kan bli torr. Det förklaras av både interna och externa faktorer som påverkar huden.

Externa påverkningar

  • UV-strålning: Solljus är en stressfaktor för huden och kan ha en uttorkande verkan.
  • Vatten: Även om det låter motsättningsfullt kan för mycket vatten faktiskt torka ut huden och avlägsna fett och fukt. Det är en av de vanligaste orsakerna till torr hud.
  • Extrema temperaturer: Både extrem värme och kyla kan stressa huden. När det är för varmt ökas svettproduktionen och huden förlorar mer vätska.

    Är det däremot mycket kallt kan kylan få talgkörtlarna och blodkärlen att krympa, vilket begränsar tillförseln av blod och näringsämnen till huden. Också låg luftfuktighet till exempel på grund av torr varm luft, kan leda till förlust av fukt i huden.

  • Hudvårdsrutin: Även torr och känslig hud bör rengöras regelbundet. Vi rekommenderar alltid at du väljer hudvårdsprodukter som passar för din hudtyp och hudens särskilda behov.
  • Ohälsosam livsstil: Frisk hud behöver vätska och näringsämnen. Om du har en ensidig och vitaminfattig kost och dricker för lite, kan det märkas på din hud. Alkoholintag och rökning kan också påverka huden.

Interna påverkningar

  • Åldrande: Åldersrelaterad torrhet i huden kommer med tiden att påverka alla människor. Med tiden faller hudens förmåga att bevara fukt och huden blir därför torr.
  • Hormonella svängningar: Torr hud kan också orsakas av hormoner. Medan hormonella ändringar under puberteten normalt leder till fet hud och orenheter, kan svängningar senare i livet orsaka det motsatta. Torr hud efter graviditet eller klimakteriet är därför inte ovanligt.
  • Psykologiska orsaker: Även vår mentala hälsa har inflytande på vår hud och dess tillstånd. Om vi upplever perioder i livet med stress eller depression kommer det i vissa fall att ses på huden, vilken blir blekare och torrare.

Hudvård för torr hud

Utöver de yttre och inre påverkningarna på huden har våra hudvårdsprodukter också visst inflytande. Om du gärna vill hjälpa din torra hud är det vissa ingredienser som är särskilt bra att gå efter, när du ska hitta den bästa möjliga hudvården för torr hud.

På CeraVe har vi specialiserat oss på att utveckla fuktgivande hudvårdsprodukter, vilka alla är formulerade med ingredienser som exempelvis ceramider, vilka är viktiga för en välfungerande hudbarriär.

Utan ceramider försvagas hudbarrieren, vilket kan resultera i torr hud. De tre viktiga ceramiderna i CeraVes produkter stärker hudens egen skyddande barriär och förbättrar hudens fuktegenskaper.

1. Vårdande ansiktsrengöring

Första steget i en fuktgivande hudvårdsrutin mot torr hud är en mjuk ansiktsrengöring som rengör huden på smuts och andra orenheter. För dig med torr och mycket torr hud rekommenderar vi vår fuktgivande och skummande hudrengöringsprodukt med olja, Hydrating Foaming Oil Cleanser.

Denna rengöring är formulerad med skvalenolja (squalene) och triglycerid, som inte gör huden fet utan lugnar och rengör den skonsamt. Denna rengöring kan både användas på kroppen och i ansiktet.2. Återfuktande ansiktskräm

Efter rengöring kan du använda en ansiktskräm för att återfukta huden. Vi rekommenderar vår Facial Moisturising Lotion som är en silkeslen återfuktande kräm med hyaluronsyra.

Denna kräm hjälper med att stärka hudens skyddande barriär med tre viktiga ceramider. Den är berikad med hyaluronsyra som tillför huden fukt.

Krämen är utan parfym och är väl ägnad för dig med normal till torr hud.
Produkter du kanske kommer gilla

På CeraVe hittar du ett stort utbudet av hudvårdsprodukter som passar torr hud. Upptäck vårt sortiment och hitta det perfekta komplementet till din hudvårdsrutin.

Message
Download Chrome