SPF

Flera nyfödda har tendens till torr eller fjällande hud. Det är helt naturligt och kan vara ett resultat av att hudens naturliga bildande, samt utsöndrande av sebum, ännu inte har kommit i gång.

På CeraVe guidar vi dig till hur du bäst möjligt vårdar den torra huden med de rätta produkterna. Med en vårdande produkt kan du möta den känsliga hudens behov, stötta den skyddande barriären och hålla huden fuktad och behaglig.

Varför får nyfödda torr hud?  

Nyfödda bebisar har ofta tendens till att ha mycket torr och även fjällande hud de första dagarna efter att de har kommit till världen. Det är ganska vanligt och kan bland annat förklaras av övergången från att ligga i fostervatten till att möta den torra luften utanför livmodern.

Det finns flera orsaker till att din bebis kan uppleva torr hud och det är viktigt att vara uppmärksam på varför barnets hud kan bli torr, för att du på bästa vis ska kunna ta hand om den. Nedanför hittar du information om barnets hud:

Imagen-1-talones- agrietados- cmo-cuidarlos- y-tratarlos_1

Bebisars hud är tunnare

Det yttersta lagret av huden på en bebis är runt 30% tunnare än på vuxna*. Det gör att spädbarnets hud är känsligare och mer benägen att förlora fukt, och därmed bli torr och kanske även fjällande. Den torra huden uppstår särskilt runt fotanklarna, handlederna och på magen, men den kan förekomma på hela kroppen.

När ett barn föds är huden nödvändigtvis inte fullt lika funktionell eller strukturellt komplett i jämförelse med huden på en vuxen. Det tar nämligen mellan två och fyra år för huden att utveckla sig helt. Och under de första fem åren är de genomsnittliga fuktnivåerna i huden på barn lägre än i huden på en vuxen.


Imagen-1-Unnas-secas-y-estriadas_1

Bebisars hud har ett högre pH-värde

Huden på ett spädbarn har ett högre pH-värde än på en vuxen som har en sur hudbarriär, vilket hjälper kroppen med att försvara sig mot utefrånkommande påverkningar.

Spädbarns hud har däremot ett högre pH-värde, vilket gör den mer mottaglig för externa faktorer. Hudvårdsprodukter med rätt pH-värde för spädbarns hud och som innehåller viktiga ceramider kan stärka hudens barriär och hjälpa med att vårda den torra huden**.
Så här minskar du torr hud hos bebisar

Som du kanske anar är det mycket vanligt att bebisar har torr hud. En underliggande orsak till torr hud, oavsett ålder, är en försvagad hudbarriär. Vi har samlat tre goda råd till hur du kan minska den torra huden hos bebisar:

 • Bada din bebis endast två till tre gånger i veckan och i vatten som inte är för varmt***.
 • Undvik parfymerade hudrengörings- eller hudvårdsprodukter. Används i stället milda produkter utan tvål och andra doftämnen, men som innehåller ingredienser som fuktar och stärker hudbarriären.
 • Torka bebisen försiktigt med en handduk efter bad och smörj där efter in barnet med en fuktgivande kräm för att hjälpa med att bevara fukten****. Välj gärna en kräm som innehåller lipider eftersom det bidrar med att bevara den skyddande barriären.

  Kom också ihåg att regelbundet smörja in barnet i den fuktgivande krämen för att hålla den torra huden under kontroll.

udvård för bebisar med torr hud

Det finns många olika möjligheter du som förälder kan välja mellan för att motverka torr hud på spädbarn. En mångsidig metod är att stärka och upprätthålla hudbarriären genom den rätta hudvårdsrutinen.

Barriären är hudens yttersta lager och består av hudceller som hålls ihop av fettmolekyler (lipider). Ceramider hjälper med att skapa en barriär som bidrar till att förhindra fuktförlust, samtidigt som den låser in fukt i huden.

Därför kan du med fördel välja hudvårdsprodukter som innehåller vårdande ingredienser, vilka hjälper med att bevara huden fuktad, mjuk och behaglig. Utöver ceramider är hyaluronsyra också en verkningsfull ingrediens i hudvård som tillför huden fukt genom att binda vatten till hudens yta.

Hudvårdsprodukter för torr hud

Vi har samlat några av våra fuktgivande produkter som innehåller ceramider och hyaluronsyra, och som är väl ägnade för att vårda torr och känslig hud hos din bebis.

Imagen-1-Unnas-secas-y-estriadas_1

Vilka är de vanligaste orsakerna bakom torr hud?

Oavsett ålder kan torr hud orsakas av många olika faktorer. Vi har samlat några av de vanligaste orsakerna bakom torr hud som du med fördel kan vara uppmärksam på både hos bebisar och föräldrar.

Med rätt och regelbunden hudvård kan du få kontroll på den torra huden.
 • * Stamatas, G., Nikolovski, J., Luedtke, M., Kollias, N. (2010). “Infant Skin Microstructure Assessed In Vivo Differs From Adult Skin in Organization and at the Cellular Level.” Pediatric Dermatology. 27(2).

  ** Schachner, L., Andriessen, A., Benjamin, L., Bree, A., Lechman, P., Pinera-Lllano, A., Kircik, L.. (2020). “A Consensus About the Importance of Ceramide Containing Skincare for Normal and Sensitive Skin Conditions in Neonates and Infants.” Journal of Drugs in Dermatology 19 (8), 769-773.

  *** https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/newborn-bathing#:~:text=However%2C%20it%20can%20also%20be,cleaned%20during%20each%20diaper%20change.

  **** Telofski, L., Morello, .A, Mack Correa, M., Stamatas, G.. (2012). The Infant Skin Barrier: Can We Preserve, Protect, and Enhance the Barrier? Dermatology Research and Practice. 198789.

Message
Download Chrome