SPF
SPF banner

ÖVERSIKT

Att följa en hudvårdsrutin är ett bra sätt att få en hud som både känns och ser hälsosam ut. Många är dock inte medvetna om att det kan spela roll i vilken ordning man applicerar sina hudvårdsprodukter. Genom att använda dina hudvårdsprodukter på rätt sätt kan du optimera effekten av dem. I den här guiden fokuserar vi på hur du applicerar ansiktskräm och solskydd på rätt sätt. Dessa två produkter har ofta en liknande konsistens och utseende, vilket kan göra det svårt att veta i vilken ordning de ska appliceras. Läs vidare för att få koll på i vilken ordning du ska applicera ansiktskräm, och solskydd.

Fakta om applicering av ansiktskräm och solskydd

  • Vi rekommenderar att du använder både solskydd och en återfuktande ansiktskräm i din dagliga hudvårdsrutin.
  • Vanligtvis bör du applicera din ansiktskräm som det sista steget i din hudvårdsrutin på morgonen. Använder du solskydd i din rutin, ska det vara sista steget i din rutin.
  • När det gäller solskydd ska en produkt med SPF appliceras minst varannan timme.
  • Ett sätt att förenkla din morgonrutin är att använda en ansiktskräm med bredspektrum SPF 30 eller högre, som CeraVes Facial Moisturising Lotion SPF 50, eller SPF30.
  • Om du använder smink ska du applicera sminket sist i din ansiktsrutin.

Vilken funktion har en återfuktande ansiktskräm respektive solskyddet?

Innan vi går in djupare på ansiktskrämer och solskydd, låt oss ta upp några vanliga frågor när det kommer till detta område.

Vad är syftet med en en återfuktande ansiktskräm?

Genom att använda en återfuktande ansiktskräm regelbundet kan du uppnå en mer välmående och återfuktad hud. Vissa återfuktande ansiktskrämer är också formulerade med speciella ingredienser som kan hjälpa till att hantera specifika hudproblem, såsom fina linjer, rynkor och ojämn hudton.


Varför är det så viktigt med solskydd?

 Även om många solskyddsprodukter har återfuktande fördelar är det inte deras primära funktion. Först och främst hjälper solskyddsprodukter till att skydda din hud mot de skadliga effekterna av solens UV-strålar.


Det finns två typer av solskydd: kemiskt och fysiskts skydd. Kemiska solfilter absorberar solens strålar innan de kan skada huden (som en svamp) och mineraliska solfilter leder bort UV-strålarna från huden (som en sköld).1

CeraVe-tips: När du väljer en solskyddsprodukt ska du leta efter bredspektrum-formulas (vilket innebär att de hjälper till att skydda mot både UVA- och UVB-strålar) som innehåller SPF 30 eller högre. Vid exponering för intensiv eller långvarig sol, ska solkräm användas och återappliceras ofta.


Behöver jag använda både ansiktskräm och solskydd?

Varje enskild produkt spelar en unik roll i din dagliga hudvårdsrutin. Det handlar om att hitta rätt produkter för din hudtyp och dina personliga preferenser. Om du exempelvis har fet hud och oroar dig för tilltäppta porer kan du leta efter ansiktskrämer eller solskydd som är icke-komedogena — vilket innebär att produkten inte täpper till dina porer. Vad som är viktigt är att du i något steg använder ett solskydd med medelhög eller högre solskyddsfaktor (SPF 50 eller högre).2 Om du föredrar att förenkla din dagliga rutin genom att kombinera dessa två hudvårdssteg i ett kan du använda en ansiktskräm som innehåller solskydd (mer om det senare).


Vad ska jag börja med? Solskydd eller en ansiktskräm?

I allmänhet bör du applicera solskydd som det sista steget i din hudvårdsrutin på morgonen– efter att din ansiktskräm har absorberats helt. På kvällen kan du hoppa över solskydd och applicera en nattcreme utan SPF (t.ex. CeraVe PM Facial Moisturising Lotion ) som det sista steget i din hudvårdsrutin.


Varje ansiktskräm och solskyddsprodukt har sina egna anvisningar, så det är viktigt att läsa etiketten noga och applicera enligt beskrivningen. Och kom ihåg: endast solskydd är inte tillräckligt för att skydda huden mot de skadliga effekterna av solexponering. Det är viktigt att vidta ytterligare skyddsåtgärder, som att applicera solskydd minst varannan timme under dagen (och efter att du har badat eller svettats). Att vara i skuggan när solen är som starkast och bära skyddande kläder samt hatt och solglasögon är alla bra sätt att skydda sig mot solen.3


Ska jag applicera solskydd eller ansiktskräm före smink?

Om du använder smink är det bäst att applicera det efter din ansiktskräm och ditt solskydd. När du har applicerat din ansiktskräm och solskydd (eller ansiktskräm med SPF) ska du vänta några minuter så att huden får torka innan du använder smink. Om du påbörjar din sminkrutin innan solskyddet har absorberats helt kan det påverka effekten av solskyddet.


Kan jag blanda min ansiktskräm med mitt solskydd?

Ansiktskräm och solskydd ska appliceras separat enligt anvisningarna på förpackningen, men om du föredrar en hybridformula som kombinerar båda dessa hudvårdssteg i ett, välj då en ansiktskräm som innehåller solskydd. Det är ett praktiskt sätt att förenkla din hudvårdsrutin samtidigt som du ger din hud den omsorg den förtjänar. Se bara till att din ansiktskräm med solskydd har en SPF på 30 eller högre och innehåller ett bredspektrum-skydd. Precis som ett vanligt solskydd för ansiktet bör en ansiktskräm med SPF också appliceras minst varannan timme för att ge ordentligt solskydd. 4


Två CeraVe ansiktskämer med solskydd med SPF 30 & SPF 50

CeraVe erbjuder två återfuktande ansiktskrämer med SPF. En med solskyddsfaktor 30, och en med solskyddsfaktor 50. Båda innehåller tre essentiella cermaider som hjälper att stärka hudens skyddande barriär och därmed minska förlusten av fukt i huden. Läs mer om de två olika produkterna nedan.


Passar alla hudtyper: CeraVe AM Facial Moisturising Lotion med solskydd SPF 30 eller SPF 50

Om du är intresserad av att prova en ansikstkräm med solskydd men inte vet var du ska börja rekommenderar vi att du börjar med vår AM Facial Moisturising Lotion SPF 50. Denna mångsidiga produkt är utvecklad för alla hudtyper. I ett enda steg tillför den fukt och hjälper till att skydda din hud mot UV-strålar. Den innehåller dessutom både fysiska och kemiska bredspektrum-solfilter med SPF 30 eller SPF 50, tre essentiella ceramider samt hyaluronsyra. Precis som alla CeraVe produkter är den utvecklad i samarbete med dermatologer. Dessutom är den parfymfri och allergitestad. Vår AM Facial Moisturising Lotion SPF 30 eller SPF 50 är enkel att fördela med ett jämnt resultat och får en klar finish när den torkar, vilket gör den lämplig för en mängd olika hudtyper och hudtoner.

    • 1.“Solkräm - så väljer du rätt" Capio, 2024
    • 2.”Solråd” - Strålsäkerhetsmyndigheten, 2024
Message
Download Chrome