SPF
ansiktskram-med-spf

ÖVERSIKT

Solljus är härligt, särskilt under våren när solens strålar är efterlängtade efter flera månaders kyla och mörker. Det är dock viktigt att du skyddar din hud mot de skadliga UV-strålarna som kan orsaka solskador och tidigt åldrande.


En dagkräm med solfaktor gör det möjligt att både vårda och skydda huden med en och samma produkt. På CeraVe har vi samlat några av de saker som du med fördel kan vara uppmärksam på, när du ska välja en ansiktskräm med solfaktor.

FAKTA OM ANSIKTSKRÄM MED SOLFAKTOR (SPF)

 • En ansiktskräm med SPF är en hybrid-hudvårdsprodukt, som både återfuktar huden och skyddar den mot solens UV-strålar.
 • Inte alla ansiktskrämer med SPF är lika. Det finns en rad olika produkter till olika hudtyper, hudproblem, hudtoner och livsstilar.
 • Det är inte tillräckligt att bara använda ansiktskrämer med SPF för att ge ett fullständigt skydd mot solens UV-strålar.

Vad är en ansiktskräm med solfaktor (SPF)?

En ansiktskräm med solfaktor är en produkt som kombinerar fördelarna från en dagkräm med UV-skydd. Resultatet är en mångsidig produkt som passar bra in i din hudvårdsrutin om morgonen.

Ansiktskrämer med solfaktor finns i olika varianter, till olika hudtyper. Krämerna varierar ofta i graden av UV-skydd samt i sammansättning av ingredienser

daglig hudvard moisturize daglig hudvard moisturize daglig hudvard moisturize

Så här väljer du rätt ansiktskräm med SPF

För att hitta rätt dagkräm med SPF är det viktigt att titta på solskyddsfaktorn, solfiltren och de hudvårdsmässiga egenskaperna. Genom att välja en kräm med tillräckligt hög SPF, rätt solfilter och de egenskaper du behöver kan du hitta den perfekta dagkrämen för din hud.

Nedan går vi igenom några punkter du kan vara uppmärksam på när du ska välja ansiktskräm med solfaktor:

Solskyddsfaktor

När du ska hitta en ansiktskräm som möter dina behov är det en bra idé att först fundera på vilken solskyddsfaktor just du behöver. Valet kan vara avhängigt av olika faktorer, men du bör överväga ditt behov baserat på din hudtyp (till exempel om du har mycket ljus eller mörk hud), UV-indexet i din miljö och hur mycket tid du uppehåller dig utomhus i solen.

Användning av dagkräm med SPF30 eller SPF50 kommer i de flesta fall vara tillräckligt för att skydda din hud mot solens UV-strålar under de mörka vintermånaderna, när solen inte är så stark. Under månaderna på våren och sommaren när solen är som starkast, rekommenderar vi dock att använda och applicera solkräm varannan timme ovanpå din ansiktskräm med SPF.

Solfilter

Utöver SPF-index är det också viktigt att vara uppmärksam på om ansiktskrämen innehåller ett bredspektrigt solfilter eller inte. Genom att noggrant läsa på förpackningsetiketten kan du oftast hitta denna information. Det finns två huvudtyper av UV-strålar som kan orsaka solskador, nämligen UVA- och UVB-strålar.

Om en dagkräm med solskyddsfaktor innehåller ett bredspektrigt solfilter hjälper den till att skydda din hud mot båda typerna av UV-strålar.

Återfuktande ingredienser

När du läser på produktens etikett kan du med fördel också kolla på krämens återfuktande egenskaper. Det finns flera ingredienser som hjälper med att tillföra fukt till huden, och en av de mest verkningsfulla är hyaluronsyra.

Hyaluronsyra är en sockermolekyl som är särskild känd för sin förmåga att tillföra och bibehålla fukt i huden. Molekylen kan liknas vid en svamp, då den kan hålla upp till 1000 gånger sin egen vikt i vatten.

Hudvårdsmässiga fördelar

Utöver solfaktor och solfilter är det också värt att undersöka vilka hudvårdsmässiga fördelar ansiktskrämen har. Det kan vara gynnsamt att välja en produkt som stärker hudens naturligt skyddande barriär.

Hudbarriären är hudens eget naturliga försvar som skyddar oss mot externa faktorer som UV-strålar, föroreningar och olika mikroorganismer. Den bildas bland annat av ingrediensen ceramider, som hjälper med att hålla fukten inne och skadliga element utanför. Ceramider finns i alla CeraVes produkter.

När du läser ingredienslistan kan du också kolla efter en dagkräm med SPF som är ”icke-komedogen”, vilket betyder att den är formulerad på ett sätt som inte täpper till porerna i huden.

Ansiktskrämer med SPF från CeraVe

På CeraVe har vi utvecklat två ansiktskrämer med solfaktor som erbjuder ovanstående fördelar, Facial Moisturising Lotion SPF30 och Facial Moisturising Lotion SPF50. Båda har bredspektriga solfilter med medium respektive hög SPF.

De innehåller bland annat hyaluronsyra, niacinamid och ceramider, och passar normal till torr hud. De tillför fukt och bidrar till att stärka den skyddande hudbarriären. Där utöver är bägge produkter icke-komedogena och utan parfym, vilket gör dem väl ägnade för de flesta hudtyper.

Alla produkter från CeraVe är framtagna i samarbete med dermatologer. Du kan köpa produkterna online genom våra e-handelspartners eller på ditt lokala apotek.

För personlig vägledning om vilka produkter som passar bäst till ditt behov, rekommenderar vi att du rådgör med ditt lokala apotek eller en dermatolog.

SPF-30

På CeraVe hittar du ett stort utbud av hudvårdsprodukter som passar till de flesta hudtyper. Oavsett om du är på utkik efter en ansiktskräm med solfaktor, en rik kroppslotion eller en ansiktskräm, hittar du det hos oss.

Se vårt sortiment och hitta det perfekta tillskottet till din hudvårdsrutin

Vanliga frågor

 • Huden är kroppens största organ och det är därför en bra idé att vårda och skydda den med rätt produkter. Ett av sätten du kan skydda din hud på, är genom daglig användning av solfaktor.

  Jämfört med en vanlig ansiktskräm tillför en ansiktskräm med solfaktor inte bara huden återfuktning, den säkrar också skydd mot UVA- och UVB-strålar.

 • Att skydda sin hud mot solens UV-strålar hela året runt kräver en kontinuerlig hudvårdsrutin.

  En ansiktskräm med solfaktor (SPF) bör appliceras varje morgon som del av din hudvårdsrutin, 365 dagar om året, även under de mörka månaderna och när det är molnigt eller regnigt.

  Det förklaras av att solens strålar kan tränga genom moln samt glasytor när du till exempel kör bil eller sitter nära ett fönster.

 • Solskyddsprodukter kan ha olika applikationsanvisningar, så det är viktigt att läsa etiketten noggrant och ha på produkten på det sätt som står beskrivet. Normalt rekommenderas det att applicera en riklig mängd som täcker alla områden i ansiktet som kräver fukt och solskydd.

  Ansiktskrämer med solfaktor (SPF), som Facial Moisturising Lotion SPF30 och Facial Moisturising Lotion SPF50 från CeraVe ska appliceras i rikliga mängder på ansikte och hals som sista steg i sin dagliga hudvårdsrutin på morgonen.

  Oavsett vilken hudvårdsprodukt du köper rekommenderar vi att du alltid läser noggrant på förpackningen och följer anvisningarna för den specifika produkten. Om du är osäker kan du kontakta ditt lokala apotek eller dermatolog.

 • De flesta ansiktskrämer med SPF har en symbol föreställande en glasburk tillsammans med ett tal, följt av bokstaven ”M” (till exempel 12M, som betyder 12 månader). Denna symbol står för ”tid efter öppnande” (PAO), och anger den tid inom vilken produkten helst ska användas efter att förpackningen har brutits, förutsatt att den har förvarats under lämpliga förhållanden.

  Vissa ansiktskrämer med solfaktor (SPF) kommer i stället, eller i tillägg, ha ett utgångsdatum tryckt på förpackningen. Produkter med utgångsdatum bör inte användas efter detta datum, heller inte om utgångsdatumet ligger före PAO.

  Utgångsdatumet för CeraVe Facial Moisturising Lotion SPF30 och Facial Moisturising Lotion SPF50 är tryckt ovanpå produkten, och ”period efter öppnande” (PAO) är 12 månader.

 • Dagkrämer med solfaktor (SPF) kan användas för dagligt solskydd. Verkningsgraden är beroende av om du applicerar den korrekt och använder tillräckligt med produkt för att täcka alla områden som behöver skydd.

  Det är också viktigt att komma ihåg att alla dagkrämer med SPF inte är likadana, och att vissa kan ge mer skydd än andra. Därför rekommenderar vi att välja en ansiktskräm med bredspektrig SPF30 eller högre för att uppnå tillräckligt solskydd.

  En dagkräm med SPF kan inte ersätta en vanlig solkräm. Om du utsätts för solen en längre tid eller befinner dig i en miljö där UV-indexet är högt, ska du alltid komplettera med solkräm.

Message
Download Chrome