SPF
Banner Image

Översikt

Ansiktsrengöring är ett viktigt steg i din hudvårdsrutin om du vill ha en hälsosam hud som känns balanserad, återfuktad och bekväm. Med det sagt kan hur ofta du tvättar ansiktet ha stor inverkan på hur din hud ser ut och känns. Tumregeln har alltid varit att tvätta ansiktet två gånger om dagen, morgon och kväll. På senare tid har det dock förts en debatt om nödvändigheten av en morgonrengöring, särskilt om du har torr och känslig hud. Vissa tror att det kan hjälpa huden att behålla sina naturliga oljor om man hoppar över rengöringen på morgonen. För att reda ut begreppen förklarar vi hur ofta du verkligen bör tvätta ansiktet och ger tips på hur du skapar den bästa rengöringsrutinen för just din huds behov.

Fördelarna med en skonsam morgonrengöring

  • Att tvätta ansiktet på morgonen hjälper till att avlägsna svett, smuts, överflödig olja och bakterier som kan byggas upp på hudens yta under natten.
  • Att använda en morgonrengöring för din hudtyp kan hjälpa till att förhindra tilltäppta porer, vilket kan leda till akneutbrott och andra hudproblem.
  • Rengöring hjälper till att tvätta bort överflödiga hudvårdsingredienser från din kvällsrutin, till exempel retinol eller glykolsyra.
  • Att starta din morgonrutin med en ren och fräsch hud kan hjälpa till att lägga grunden för resten av produkterna som följer.

Är det dåligt att tvätta ansiktet på morgonen?

Att tvätta ansiktet på morgonen är inte dåligt för din hud. Det är faktiskt en viktig del av en komplett hudvårdsrutin. American Academy of Dermatology rekommenderar att du tvättar ansiktet på morgonen, innan du går och lägger dig och efter att du har svettats – oavsett hudtyp1. Enligt experterna fyller morgonrengöringen av ansiktet ett viktigt syfte: den tvättar bort bakterier, svett och smuts som kan samlas på ansiktet under natten. Att tvätta ansiktet på morgonen hjälper dig också att starta din hudvårdsrutin från ruta ett, vilket möjliggör optimal absorption av produkterna. Det hjälper till att förbereda huden för viktiga hudvårdsprodukter på morgonen (som ditt solskydd) och tar bort eventuella produktrester från kvällen innan.

Om du använder "slugging" i din kvällsrutin är en morgonrengöring ett måste. Ocklusiva salvor som används vid "slugging" skapar en fysisk barriär på hudens yta som stänger inne fukt (liksom dina hudvårdsprodukter för kvällen). Om den inte tvättas bort ordentligt på morgonen kan detta störa absorptionen av dina hudvårdsprodukter under dagen och dessutom ge din hy ett glansigt utseende.2

Kan jag tvätta ansiktet med bara vatten på morgonen?

Även om det kan kännas uppfriskande att skölja ansiktet med lite kallt vatten på morgonen, räcker det vanligtvis inte för att effektivt rengöra hudens yta. Många hudvårdsprodukter som används på kvällen (t.ex. retinolserum och anti-age nattkrämer) innehåller ingredienser som inte är vattenlösliga, vilket innebär att de därmed inte löses upp i vatten. Med en mild rengöring kan oljor och andra orenheter undvikas från att byggas upp på hudens yta, täppa till porerna och leda till obalans i hud som t.ex. finnar, glansighet och glåmighet.

Kan jag hoppa över rengöringen och använda toner istället?

Ansiktsrengöring och toner är två olika typer av hudvårdsprodukter med unika användningsområden och fördelar. Rengöringsprodukter används som det första steget i din hudvårdsrutin för att avlägsna överflödig olja, smuts och andra orenheter från hudens yta. Ansiktstoner kan användas efter din ansiktsrengöring för att återställa hudens pH-balans, fräscha upp huden och ta bort kvarvarande smuts eller olja. Även om toner har rengörande egenskaper är de inte detsamma som ansiktsrengöring.

Är det viktigare att rengöra på morgonen eller på kvällen?

Rengöring är ett viktigt steg i alla hudvårdsrutiner, både på morgonen och på kvällen. Med det sagt kan experterna ha olika åsikter om vikten av det ena framför det andra. Att tvätta ansiktet på morgonen är viktigt eftersom det avlägsnar svett, överflödig olja och bakterier från natten, medan kvällsrengöringen avlägsnar smuts, olja, makeup, miljöföroreningar och andra orenheter som byggs upp under dagen.

Din hud genomgår också en viktig regenereringsprocess medan du sover, och att gå och lägga sig med ren hud kan bidra till att stödja denna process. Att ta bort makeup innan du går och lägger dig (vilket många ansiktsrengöringar kan hjälpa till med) är också viktigt för att förhindra tilltäppta porer.

Vilken ansiktsrengöring är bäst för min morgonrengöring?

När det kommer till kritan finns det ingen universallösning för ansiktsrengöring. Den perfekta rengöringsrutinen för din hud beror på en rad faktorer, t.ex. din hudtyp, livsstil, ålder, klimatet där du bor och dina personliga preferenser. CeraVe rekommenderar att du väljer skonsamma formuleringar som passar din hudtyp och som är utformade för att bibehålla hudens skyddande barriär. Den perfekta rengöringen ska rengöra hudens yta på djupet utan att den känns stram, torr eller irriterad efteråt. Vi rekommenderar att du letar efter parfymfria formuleringar som är utvecklade tillsammans med dermatologer, allergitestade och innehåller nyga ingredienser som ceramider, hyaluronsyra och niacinamid.

Här är några saker att tänka på när du ska välja den bästa ansiktsrengöringen för din hudtyp:

  • Torr hud: Denna hudtyp saknar välbehövlig fukt, så du bör leta efter morgonrengöringar som är återfuktande, skonsamma mot huden och inte torkar ut den. Favoriter för torr hud är ofta milda produkter.
  • Känslig hud: Forskning visar att känslig, mycket reaktiv hud kan ha mest nytta av skonsamma, parfymfria rengöringsprodukter.3
  • Normal hud: Personer med normal hud kan vanligtvis välja och vraka bland de flesta rengöringsprodukter, eftersom deras hud varken är för fet eller för torr.
  • Kombinerad hud: Denna hudtyp känns ofta fet på vissa områden (t.ex. T-zonen) och torr på andra, så det är viktigt att välja rengöringsprodukter som hjälper till att ta bort överflödigt sebum (olja) utan att frånta huden på fukt.
  • Fet hud: Löddrande ansiktsrengöringar kan vara till hjälp för att ta bort överflödig olja och minimera oönskad glans. Dubbelrengöring kan också vara särskilt bra för personer med fet hud.

Tre CeraVe ansiktsrengöringsprodukter att prova för en skonsam morgonrengöring

CeraVe Hydrating Facial Cleanser

CeraVe Hydrating Facial Cleanser är en utmärkt icke-löddrande morgonrengöring för normal till torr hud. Denna ansiktsrengöring med tre essentiella ceramider och hyaluronsyra är utformad för att rengöra, återfukta och fräscha upp din hud samtidigt som den bibehåller hudens skyddande barriär.

CeraVe Hydrating Cream-to-Foam Cleanser

Använd CeraVe Hydrating Cream-to-Foam Cleanser för att ta bort smuts och makeup utan att beröva huden på dess naturliga fukt. Denna pH-balanserade formula med ceramider, aminosyror och hyaluronsyra börjar som en krämig konsistens och förvandlas till ett mjukt skum. Den är perfekt för normal till torr hud men kan även användas av personer med känslig hud.

CeraVe Foaming Facial Cleanser

Du kanske vill lägga till CeraVe Foaming Facial Cleanser till din morgonrengöringsrutin om du har en hud som är åt det fetare hållet. Denna ansiktsrengöring med ceramider, hyaluronsyra och niacinamid är utformad för att rengöra huden på djupet och ta bort överflödig olja utan att störa hudens barriär.

Message
Download Chrome