SPF
torr-hud-og-akne

ÖVERSIKT

Är det din torra hud som triggar din aknebenägna hud, eller är torrheten ett resultat av din behandling mot din aknebenägna hud? Det är faktiskt möjligt med båda dessa scenarior: personer med torr hud kan uppleva utbrott, samtidigt som vissa produkter och behandlingar för aknebenägen hud kan framkalla torrhet. Lyckligtvis finns det en lösning – att använda rätt produkter som behandlar orsakerna till, utan att rubba hudens skyddande barriär.

HUR DU KAN TA HAND OM DIN AKNEBENÄGNA HUD OCH FÖREBYGGA TORRHET

 • Tvätta ansiktet med en mild ansiktsrengöring på morgonen, kvällen och efter träning.
 • Var försiktig med överrengöring och överexfoliering av huden. Balans är nycken, eftersom överdriven rengöring kan rubba hudens skyddande barriär och förvärra både akne och torrhet.
 • Undvik produkter med skarp formula eller som är alkoholbaserade, då dessa kan torka ut huden och avlägsna dess naturliga fuktbalans.
 • Välj återfuktande krämer som gärna är märkta som ”icke-komedogena”. Detta innebär att produkten inte täpper till porerna.

Varför kan man ha både aknebenägen och torr hud?

Aknebenägen hud är inte begränsad till personer med fet hud; detta är en myt. Alla kan ställas inför aknebenägen hud, inklusive de med torr hud. Det finns flera faktorer som kan ge en aknebenägen hud, och samtidigt orsaka torr hud. Bland yttre faktorer som kan spela in finns felaktig hudvård, särskilt produkter som kan täppa till porerna, samt påverkan från olika klimatförhållanden. Dessutom spelar inre faktorer, såsom ålder, genetik och hormonella förändringar, en betydande roll i detta sammanhang.

När det kommer till behandling till aknebenägen hud är det viktigt att förstå att det är en individuell upplevelse, varierande från person till person. Det inkluderar olika typer av aknebenägen hud och varierar i tidpunkt och orsak. För att säkerställa rätt vägledning och behandling är det alltid klokt att rådfråga från en dermatolog. Deras kompetens möjliggör en noggrann bedömning av din hud, vilket i sin tur leder till personliga rekommendationer för en behandling som passar din hud.

Kan Torr Hud Orsaka en Aknebenägen hud?

Trots att det är allmänt känt att överskott av talg och hudegna oljor kan bidra till en aknebenägen hud, är det mindre känt att även torr hud kan spela en roll. Torr hud, som saknar en balanserad fuktnivå, kan trigga en ökad produktion av olja. Denna överproduktion, tillsammans med döda hudceller och bakterier, kan ansamlas i porerna och leda till ett utbrott. Därför är det viktigt att hålla torr hud ordentligt återfuktad.

En återfuktande kräm är en kritisk komponent i varje hudvårdsrutin. Dock kan vissa återfuktande produkter för torr hud kännas allt för tunga eller intensiva för en aknebenägen hud. De kan även innehålla ingredienser som riskerar att täppa till porerna.

Kan Aknebehandlingar Orsaka Torr Hud?

Vissa aknebehandlingar kan leda till torrhet eller flagnande hud, särskilt om produkter överanvänds eller används på fel sätt. Ökad torrhet är en vanlig anledning till att man avbryter sin aknebehandling.

För att undika torrhet från en aknebehandling är det viktigt att använda produkter korrekt enligt instruktionerna på förpackningen och att inte överdriva användningen. Du kan också prova att minska frekvensen av behandlingen till varannan dag för att se om torrheten minskar.

Så tar du hand om torr hud med tendens till Akne

En bra hudvårdsrutin kan hjälpa dig att hantera din aknebenägna hud och den torrhet som kan uppstå som en bieffekt av diverse produkter & behandlingar. Upptäck CeraVes hudvårdstips för att hantera aknebenägen och torr hud.

Följ en regelbunden hudvårdsrutin

För att lyckas med hudvård är det viktigt att vara konsekvent. Vi rekommenderar att du skapar en morgon- och kvällsrutin som är anpassad för torr, aknebenägen hud och håller dig till den dagligen. Behandlingar tar tid att ge resultat, och ibland krävs tålamod. Enligt American Academy of Dermatology (AAD) tar det minst 30 dagar att bedöma om en viss produkt passar bra för dina hudbehov. 1

Om du introducerar en ny rutin, prova en produkt i taget, särskilt om du har en känslig hud. Att använda för många nya produkter samtidigt kan vara påfrestande för huden och eventuellt leda till oönskad irritation.

Stöd din huds skyddande barriär

Ceramider utgör en central del av din huds naturliga barriär. Utan tillräckliga mängder ceramider kan din hud kämpa med att behålla fukt och skydda sig mot potentiellt irriterande ämnen. Studier pekar på att låga nivåer av ceramider kan vara kopplade till torr hud och hudproblem såsom eksembenägen hy. Forskning visar även att en försvagad hudbarriär kan bidra till utvecklingen av en aknebenägen hud, då huden kan öka produktionen av olja som ett kompenserande svar.3

CeraVe-tips: Alla CeraVe-produkter för torr och aknebenägen hud är formulerade med en blandning av tre essentiella ceramider, likt de som naturligt finns i huden. Våra produkter är skapade för att låsa in fukt och inte störa hudens skyddande barriär.

Börja din dagliga rutin med en återfuktande rengöring för hud med tendens till akne

En mild aknerengöring som innehåller bensylperoxid eller salicylsyra kan effektivt hålla akne i schack. En formula berikad med återfuktande ingredienser som hyaluronsyra och niacinamid kan dessutom lindra torr hud. För torr, aknebenägen hud är det oftast optimalt att rengöra ansiktet två gånger om dagen – morgon och kväll – samt efter svettning.

CeraVe’s Blemish Control Cleanser är en effektiv ansiktsrengöring som passar hud med benägenhet till akne, även för känslig hud. Den rengör huden och porerna, minskar orenheter och överskott av sebum utan att störa hudens skyddande barriär.

Välj en behandling för aknebenägen och torr hud

Som tidigare nämnt kan produkter för aknebenägen hud vara uttorkande, men det gäller inte alla behandlingar och produkter. Genom att använda produkter som är formulerade för både aknebenägen och torr hud kan du undvika oönskade biverkningar som torrhet, känslighet eller rodnad. Leta efter nyckelord som "icke-uttorkande", "skonsam", "doftfri" och "alkoholfri"."

Glöm inte en återfuktande kräm och solskydd

En framgångsrik hudvårdsrutin inkluderar alltid en återfuktande kräm och solskydd, oavsett om din hud är torr, aknebenägen eller en kombination av båda. Daglig återfuktning kan förbättra torrheten som ibland uppstår med produkter för aknebenägen hud. Rätt återfuktande kräm kan även komplettera andra produkter eller behandlingar du använder. För torr, aknebenägen hud, leta efter återfuktande krämer märkta som "icke-komedogena", vilket betyder att de inte täpper till porerna.

För dagligt bruk bör din återfuktande kräm även innehålla bredspektrumssolskydd med SPF 30 eller högre för att skydda huden från UVA- och UVB-strålar. Detta blir särskilt viktigt när du använder produkter mot akne, då vissa ingredienser som är vanliga i produkter för en aknebenägen hud kan göra huden mer känslig för UVA-och UVB-strålar.4

På kvällen kan du skippa solskyddet och istället välja en återfuktande kräm som är speciellt formulerad för nattbruk. Den rätta formulan kan lindra torrhet och erbjuda extra hudvårdande fördelar, såsom lugnande effekter, medan du sover.

Var extra snäll mot din hud om den är torr, och aknebenägen

Var extra varsam och skonsam med din hud om den är både torr och har tendens till akne. Detta inkluderar att applicera dina produkter korrekt, enligt bruksanvisningarna samt att undvika hudvårdsrutiner som kan irritera huden eller förvärra torrheten. Kom ihåg att det alltid är bäst att söka hjälp hos en dermatolog för att säkerställa rätt vägledning och behandling.

  1. Ludmann, Paula, MS. “Dermatologist-Recommended Skin Care for Your 20s.” American Academy of Dermatology Association, 23 Feb. 2023.
  2. Purnamawati S, Indrastuti N, Danarti R, Saefudin T. “The Role of Moisturizers in Addressing Various Kinds of Dermatitis: A Review.” Clin Med Res. 2017 Dec;15(3-4):75-87. doi: 10.3121/cmr.2017.1363. Epub 2017 Dec 11. PMID: 29229630; PMCID: PMC5849435.
  3. Pappas, Apostolos et al. “Seasonal changes in epidermal ceramides are linked to impaired barrier function in acne patients.” Experimental dermatology vol. 27,8 (2018): 833-836. doi:10.1111/exd.13499
  4. “Retinol.” Cleveland Clinic, 17 June 2022.

Håll dig informerad om allt inom hudvård

Registrera dig för att få information om nya produkter, hudvårdsrutiner, tips & specialerbjudanden.*

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor tillämpas.
Message
Download Chrome