OCH DIN HUD

> HUDBESVÄR

Vad är och vad orsakar torr hud?

Introduktion

Huden kliar, känns spänd och kan till och med fjälla: Den som någonsin har haft torr hud känner till hur obekvämt det känns när huden saknar fukt. Eftersom huden är vårt största organ, påverkar hudens välbefinnande hela kroppen. Läs mer om osaker till torr hud och ta reda på hur du kan ta hand om torr hud.

Översikt

Om du någonsin har drabbats av torr hud, är du inte ensam. Många människor drabbas av torr hud och det bilr ofta värre under kallare perioder av året. Torr hur kan orsakas av inre och yttre faktorer, så som UV-strålning, temperaturändringar, naturlig åldring och hormonella fluktationer. För att motverka torr hud bör du undvika eller minimera yttre påverkan och leva så hälsosamt som möjligt. Även rätt hudvård som passar din hud kan vara en viktigt hjälp för att få torr hud under kontroll.

Fakta om torr hud

 • Torr hud kan orsakas från in och utsidan
 • En försvagad hudbarriär kan leda till torr hud
 • Torr hud går att motverka med rätt hudvårdsrutin

Hur känner du igen torr hud?

Torr hud är lätt att känna igen. Huden ser ofta trött ut och mister sin naturliga lyster. Torrhetssrynkor kan uppstå. Vid beröring känns den torra huden vanligtvis grov och kan vara lite fläckig. Huden kan kännas stram och kliar.

Orsaker till torr hud

Torr hud kan orsakas av många olika faktorer. Dessa kan komma från insidan eller vara på grund av yttre påverkan.

Torr hud: yttre påverkan

 • UV-strålning: Solljus är en stressfaktor för huden och kan torka ut den.
 • Vatten: Så paradoxalt som det låter: För mycket vatten torkar faktiskt ut huden och tar bort fett och fukt. Det är en av de vanligaste orsakerna till torr hud.
 • Extrema temperaturer: Både extrem värme och kyla kan påfresta huden. När det är varmt ökar svettproduktionen och huden förlorar mer vätska. Kyla, å andra sidan, orsakar att talgkörtlarna och blodkärlen dras ihop och tillförseln av blod och näringsämnen till huden begränsas. Även låg luftfuktighet, till exempel på grund av torr värmeluft, kan leda till förlust av fukt i huden.
 • Hudvårdsrutin: Även torr och känslig hud bör rengöras regelbundet - men det är lämpligt att skräddarsy kosmetiska produkter efter hudens specifika behov och till hudtyp.
 • Ohälsosam livsstil: Hälsosam hud behöver vätska och näringsämnen. Om du äter ensidigt och vitaminfattigt och även dricker för lite, lider huden. Alkoholkonsumtion och rökning kan också påverka huden.

Torr hud: orsaker från insidan

 • Naturlig åldring: Åldersrelaterad hudtorrhet påverkar alla förr eller senare: Med tiden minskar hudens förmåga att behålla fuktighet. Huden blir torr och åldras synligt.
 • Hormonella fluktuationer: Torr hud kan också orsakas av hormoner. Medan de hormonella förändringar under puberteten vanligtvis leder till fet hud och orenheter, kan fluktuationer i en senare livstid orsaka motsatsen. Torr hud efter graviditet eller klimakteriet är inte ovanligt.
 • Psykologiska orsaker: Om mentala tillståndet är nedsatt påverkar detta ofta hudens utseende. Stress och nedstämdhet kan leda till blek och torr hud.

Vård för torr hud

Tendens till torr hud kan vara medfödd, men ingen måste acceptera de obehagliga effekterna. Den som är medveten om förstärkande orsaker som dålig näring, rökning, stress eller långvarig solning och anpassar sin livsstil i kombination med rätt regelbunden hudvård har en bra chans att få torr hud under permanent kontroll. Hudvårdsserien från CeraVe bygger på ceramider som är viktiga för en välfungerande hudbarriär. Utan ceramider så försvagas husbarriären och huden kan bli torr. De tre essentiella ceramiderna i CeraVe förstärker hudens egen skyddande barriär och förbättrar hudens återfuktande egenskaper.